Kako polen utiče na probleme na koži?

KOŽA I POLEN

Reakcije na koži mogu imati različite uzroke i posledice. Obično se prvo posumnja na alergijsku reakciju, ali sumnja ne mora biti opravdana. Razlozi mogu biti mnogobrojni, a u ovom tekstu približićemo vam koliko polen može uticati na stanje vaše kože i kako da prevenirate prodor alergena kroz kožu.

Alergijske reakcije na polen

Alergijske reakcije izazvane polenom biljaka mogu izazvati bronhitis, konjuktivitis, dermatitis, a najčešći zdravstveni problem izazvan polenom biljaka je alergijski rinitis, koji može dovesti i do alergijske astme, kao najtežeg oboljenja izazvanog inhalatornim alergenima. Alergijski rinitis i astma su usko povezani. Čak 40% osoba, koja boluju od alergijskog rinitisa imaju astmu, a 80% ljudi sa astmom imaju i alergijski rinitis. To dovodi do zaključka da se astma najčešće aktivira u prisustvu polena. Ponekad se simptomi astme mogu javiti samo u slučaju polenske alergije. Neki od najznačajnih simptoma su: bol u grudima, gubitak daha, kašalj, sviranje  u grudima tokom disanja, otežano disanje. Izbegavanje kontakta sa supstancama koje izazivaju simptome u mnogome mogu ublažiti astmatični napad.  Pridržavanje terapije i konstantno praćenje simptoma takođe spada u prioritete u lečenju ove bolesti.

Alergijska oboljenja koja se javljaju u detinjstvu imaju popularni naziv alergijski marš.  On podrazumeva pojavu prvih simptoma atopije u prve dve godine života, kao što su alergija na hranu i atopijski dermatitis, zatim, nakon nekoliko godina i alergijski rinitis koji može rezultirati astmom.

Međutim, malo se govori o uticaju koji polen ima na najveći ljudski organ – kožu.

Alergijske reakcije na koži

Alergijske reakcije na koži mogu biti različite, čak i kada su izazvane istim okidačem. Kožne promene su česti simptomi kod dece, ali i kod odraslih. Uglavnom se ispoljavaju na obrazima, licu, potiljku, čelu i temenu, rukama, ali i bilo gde na telu, a uzrok alergijske reakcije može biti različit.

Najčešći uzroci alergijske reakcije na koži su: grinje, alergije na hranu, lateks, kontaktna alergija, temperaturne promene, ali i alergeni iz vazduha, poput dlake mačaka, pasa, polena i trave.

Simptomi alergijske reakcija na koži mogu biti :

  1. Urtikarija, alergijska rakcija na koži kod koje se pečati na koži postepeno šire po čitavom telu.
  2. Angiodem, alergijska reakcija na koži vrlo slična urtikariji po izgledu, pri kojoj lice počinje da otiče usled razvija otoka duboko ispod kože.
  3. Kontaktni dermatitis, alergijska reakcija na koži koja se javlja pri dodiru kože sa iritantom i obično se zadržava na tom mestu, ne šireći se dalje. U tom predelu se javlja oteklina, osip, svrabež ili perutanje.
  4. Atopijski dermatitis – atopijsko oboljenje kože, koje se može pojaviti bilo gde na koži, izazvati svrab i crvenilo. Često se dešava da taj predeo bude zahvaćen infekcijom, usled češkanja i grebanja.

U tekstu Vodic kroz dermatitis možete saznati sve o ovom atopijskom kožnom problemu, a ovde ćemo se zadržati na kožnim simpomima koji mogu biti izazvani polenom biljaka.

Dijagnoza je najvažnija

Vrlo je važno postaviti pravu dijagnozu. Najpre treba konsultovati alergologa i dermatologa i podvrgnuti se alergo testovima koje će vam, uz uzetu anamnezu, preporučiti lekar. Ukoliko se ispostavi da ne postoji uzorok u alergenima i da vaši simptomi ne odgovaraju alergijskim, već da je koža osetljiva sama po sebi, treba odabrati odgovarajući kozmetički preparat, koji će odgovarati i prijati baš takvoj koži. Osobe sa osetljivom kožom moraju da vode računa i izbegavaju mnoge iritante, kao i osobe koje boluju od atopijskog ekcema.

Alergološko savetovalište

Kako polen utiče kroz kožu?

Jedan od najčešćih uzroka alergijskih simptoma, ali i osetljivosti kože su inhalatorni alergeni. Od unutrašnjih inhalatornih alergana – na prvom mestu je grinje, a od spoljašnjih – polen. Dok je grinje prisutno tokom cele godine, što se polena tiče, možemo pratiti sezonsko stanje kože i saznati u kom periodu je stanje kože najlošije, odnosno koji polen biljaka najviše šteti našoj koži.

Usled klimatskih promena i sve ranijeg cvetanja biljaka već početkom februara dolazi do pojave polena drveća. Jova, breza i lipa se smatraju najvećim alergenima drveća na našim prostorima, pa stoga treba obratiti pažnju da li se nalazite u blizini jednog od njih.

Krajem maja počinje sezona alergija na polen trava. Ova grupa biljaka se smatra i najčešćim uzrokom alergije. U nju spadaju ježevica, lisičiji i mačiji rep, prava livadarka, raž i pšenica.

Mesec maj je obično najgori za alergičare, jer polen trave dostiže svoj vrhunac, a polen drveća je takođe izuzetno jak.

Polen korova je najzastupljeniji u jesen, dok ambrozija, kao najjači alergen kod korova počinje sa cvetanjem već krajem jula. Uz ambroziju, u ovu grupu alergena na visokim stupnjem polenizacije spada i kopriva, a obe biljke su široko zastupljene na našem podneblju. Iako se ambrozija suzbila u gotovo celoj Evropi, kod nas još uvek imamo „plantaže“ ovog opasnog korova. Čak i osobe koje nemaju alergiju na ovu biljku, mogu osetiti tegobe kad nastupi jesen. Zbog toga je naše Udruženje prošle godine počelo sa sprovođenjem akcije Prijavi amboziju i potpisivanje peticije Alarm za ambroziju  u nadi da će skretanjem pažnje doprineti suzbijanju i iskorenjavanju ovog problema.

Polen i koža

Dokazano je da postoji veza između osetljive kože i ekcema, sezonskih alergija i astme. Simptomi mogu biti jako slični, a moguće je da imate i osetljivu kožu i alergiju.

Naša koža je u suštini prirodno dobro zaštićena od uticaja okoline putem sopstvenih odbrana koje kontrolišu enzimi, koji regulišu rast bakterija, održavaju hidriranost i štite od iritacije. Međutim, kod osetljive kože, aktivnost enzima je smanjena i ugrožena je barijerna funkcija kože, što vodi do pojave iritacije i isušivanja.

Bilo da je u pitanju kontaktna ili inhalatorna alergija, polen itekako može uticati na promenu stanje kože. Simptomi su veoma slični: crvena koža, svrab, pojava urtika, suva koža, oticanje, zatezanje kože.

Ako je vaša koža nežna i često reaguje na određene iritante, onda je verovatno da imate osetljivu kožu. Ako se vaša koža lako zacrveni, ako osećate peckanja, zatezanja kože i često vas svrbi, to sve mogu biti pokazatelji osetljivosti. Koža vas može peckati ili se zacrveneti, ako na primer koristite neko sredstvo za skidanje šminke, koje vam ne odgovara.

Međutim, kako nijedna osoba nije ista, tako i koža može reagovati kod svakog drugačije. Važno je znati koji okidači iritiraju vašu kožu, a najčešće su to iritanti:

  • sunčeva svetlost,
  • vetar,
  • hladnoća,
  • toplota,
  • stres,
  • zagađenje,
  • polen.

Prevencija prodora polena kroz kožu

Pored uobičajenih preventivnih mera za ublažavanje simptoma alergija, važno je znati da i određeni preparati medicinske kozmetike vrše prevenciju prodora inhalatornih alergena kroz kožu. Kao i kod osetljive kože i kože sklone alergijama, kao i kod alergijskog rinitisa i alergijske astme, važno je pridržavati se određenih pravila, kako ne bi došlo do pogoršanja stanja kože:

  • Ograničiti aktivnosti na otvorenom kada je polen visok.
  • Redovno brisati prašinu i usisavati usisivačima sa HEPA filterom.
  • Prati posteljinu na 60 stepeni i više, menjajući je bar jednom nedeljno, a jastučnice i češće.
  • Često prati kosu i sušiti je u zatvorenoj prostoriji.
  • Posle boravka napolju obavezno se presvući i istuširati pri povratku kući.
  • Redovno negovati kožu odgovarajućim kozmetičkim sredstvima koji
  • Savetuje se često usisavanje i pranje dušeka usisivačima i prskanjem sredstvima protiv grinja.
  • Piti dovoljno tečnosti.
  • Koristiti prečišćivače vazduha u svom domu, koje imaju HEPA filtere.

U saradnji sa: Eucerin Srbija

eucerin


piše: Ana Dražilović, NU Alergija i ja

Izvori: sepa.org, healthgrades.com

Share

You may also like...