Sirova torta bez glutena, šećera i bez orašastih plodova

sirova torta bez glutena i bez orašastih plodova

Najčešći probem sa receptima za torte kod osoba sa alergijama i intolerancijama na hranu predstavlja prisustvo jaja, glutena, mleka i orašastih plodova. Kod sirovih torti – taj problem najčešće nastaje već u prvom sloju, koji predstavlja bazu, jer se kora torte uglavnom pravi od orašastih plodova. Mleveni orašasti plodovi: bademi, orasi, lešnici, staraju ukusnu smesu koja se ponaša kao  brašno koje ne mora dalje da se obrađuje. Zbog toga je veoma važno naći kvalitetnu zamenu za osnovni deo torte, ali je isto tako bitno voditi računa i o ostalim sastojcima.

Kada birate koje slatiše jesti – onda treba napraviti pametan izbor i koristiti što kvalitetnije sastojke. Tada se trudimo i da izbacimo šećer. Zato naša torta sadrži dve vrste voća, rogač i med koji upotpunjuju slatku notu, ali i organski sirovi kakao koji mu daje čoko ukus. Zrno divljeg Kakaoa Criollo koji smo koristili u ovom receptu je najbogatiji poznati izvor iskoristivih antioksidanata na planeti, a njegova sorta peruanski Criollo je apsolutni pobednik kvaliteta i najtraženija na svetskom tržištu.

A iznenadićete se tek sa čime smo zamenili orašaste plodove – u pitanju je namirnica, koja ne spada u žitarice, poznatija kao super hrana, jer sadrži bogata nutritivna svojstva unutar samog zrna. Pahuljice ove biljke su jedinstvene na našem tržištu i mogu se nabaviti i kod nas, direktno iz carstva super hrane – Perua.

Sirova torta bez glutena i bez orašastih plodova

sirova torta bez glutena i bez orašastih plodova

Prva kora

15 urmi preko noći potopljene u vodu

60 g pahuljica amaranta Nuestra Kiwicha Superfoods

2 kašičice kokosovog ulja

1 kašika soka

sirova torta bez glutena i bez orašastih plodova

Druga kora

1 manji avokado

1 kašičica kokosovog ulja

3 kašike meda

1,5 kašičica mlevenog sirovog kakaa

1 kašičica rogača

Treća kora

4 kuvane jabuke ili 250 g pirea od jabuke

4 kašike ili 40g  sitno samlevenog kokosovog brašna

2 kašike meda

1 kašika kokosovog ulja

Glazura

sirovi kakao Nuestro Cacao

med

kokosovo ulje

IMG_3420

sirova torta bez glutena i bez orašastih plodova

 

Prijatelji recepta: Peruvian Superfoods

 

Share

You may also like...